• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home
Miloš Bazovský - Slovenská národná galéria
Mesiac fotografie 2017 - Výstavy

 

alt

Výtvarné dielo Miloša Alexandra Bazovského ako jedného zo zakladateľov modernej slovenskej maľby bolo už mnohokrát predstavené na výstavách a v publikáciách. Ale Bazovský ako fotograf bude mať na pôde SNG prvú samostatnú výstavu. Ako fotografujúci výtvarník mal síce medzi umelcami na Slovensku predchodcov, bol však prvým, ktorý dokázal byť moderným výtvarníkom a moderným fotografom súčasne. Fotografický aparát používal (najviac v 30-40.rokoch 20. storočia) namiesto skicára, jeho pomocou budoval akúsi vizuálnu databázu motívov, ktoré sa neskôr objavili v jeho výtvarných dielach.

Bazovského zaujímali nielen tradičné vidiecke témy – v tomto smere bol akýmsi drsnejším a dokumentaristicky viac dôsledným náprotivkom Karla Plicku – ale aj rôzne prejavy moderného životného štýlu: šport, turistika, cestovanie. Často portrétoval aj svojich priateľov, najviac azda umelca s tragickým osudom - Arnolda Petra Weisza-Kubínčana.

Bazovský svoje snímky nepublikoval, až na výnimky sa nezachovali ani fotografické zväčšeniny z nich. Základom pripravovanej výstavy sa preto stal pomerne rozsiahly súbor negatívov z Archívu umenia SNG.

Aurel Hrabušický

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk