• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home
ANDREJ BÁN (1964)
Fotograficke kurzy pre dospelych - Biolektori


Andrej Bán (28.4.1964)
    
www.andrejban.com

Zameriava sa na krízové oblasti sveta (Kosovo, Pakistan, Afganistan, Irán, Blízky Východ, Srí Lanka, Kaukaz, Haiti a pod.) Je kmeňový reportér a fotograf slovenského časopisu Týždeň (www.tyzden.com), spolupracuje so zahraničnými médiami (ONE magazine, NRC Handelsblatt, Newsweek atď.)

Kurátor viacerých výstav na Mesiaci fotografie v Bratislave, autor článkov o fotografii, lektor fotografických dielní na Letnej fotoškole v Poprade (1995, 2003) a člen medzinárodnej poroty Czech Press Photo (2000 až 2004).

Je predseda humanitárnej organizácie Človek v ohrození (www.clovekvohrozeni.sk) , spoluzakladateľ občianskeho združenia Slovak documentary Photo.

- v roku 2002 vyhral 1.ročník grantového programu Photodocument.sk udeleného agentúrou Juraj Vaculík Creative studio
- v roku 2005 mu bola udelená cena Krištáľové krídlo za mimoriadny prínos pri pomoci krajinám po cunami
- v roku 2006 získal Novinársku cenu udelenú nadáciou Open Society Foundation (OSF)  za najlepšiu reportáž (Krajina hrobov, Bosna)
- v roku 2006 víťaz 1.ročníka ocenenia Osobnosť slovenskej fotografie, ktoré udelila medzinárodná porota Stredoeurópskeho domu fotografie (www.sedf.sk) za knihu a výstavu Iné Slovensko. Tento súbor fotografií prezentovali v septembri 2006 na festivale VISA POUR L´IMAGE v Perpignane vo Francúzsku.
- Novinársku cenu získal aj v roku 2007 za reportáže z Kosova, ako aj v roku 2008 za reportáže z Balkánu (kategória najlepšia reportáž v printových médiách) a za fotografie volieb v Kosove (kategória najlepšia fotografia) a v roku 2010 za reportáž z Izraela a fotografie z Gruzínska. Vo vydavateľstve Slovart mu vyšli dve fotografické knihy – Iné Slovensko (2006) a Kosovo (2008).

 Je autorom námetu viacerých dokumentárnych filmov, ktoré získali mnohé ocenenia doma aj v zahraničí (napríklad film My zdes o rodine Slovákov z Kazachstanu, režisér Jaro Vojtek).
 Žije v Bratislave.

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk