• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home
Gábor Kasza - Séria Y
Aktuality - Aktuality

Gábor Kasza je mladý maďarský fotograf, narodený v Komárne. Vyštudoval fotožurnalistiku. Momentálne pracuje ako umelecký riaditeľ Cultiris – kultúrna fotoagentúra a galéria.

Ako fotograf Gábor experimentoval s rôznymi technikami, formátmi a témami od portrétov po módu, až kým našiel hlbokú záľubu v statickom obraze a v

inscenovanej fotografii.

Od série Inside-Outside, kde autor konfrontuje prítomnosť človeka bez jeho fyzickej prítomnosti na miestach, ktoré boli zavrhnuté nielen človekom, ale aj prírodou, sa posunul k zachytávaniu človeka v teatrálnych pózach.

Inscenovaná fotografia sa vo svete fotografie stala jeho značkou. Jeho citlivý prístup k životu, k problémom, ktorým musíme čeliť každý deň a jeho hľadanie identity a sebareflexie, je veľmi jedinečná. Fotografiu využíva na to, aby kládol otázky, konfrontoval a hľadal odpovede týkajúce sa našej zodpovednosti ako človeka voči prostrediu v ktorom žijeme, voči našej premene v rámci každodennej reality, voči našim nesplneným snom a voči nášmu najhlbšiemu strachu.

V sérii Y, kladie najpodstatnejšie otázky týkajúce sa našej existencie, ako súčasti univerza: “Kde sme teraz a kam smerujeme?”

Gábor používa ľudské telo ako verifikáciu života limitovaného nielen socio-politickým prostredím, ale taktiež samostatným priestorom naplneným neistotou, strachom, pasivitou a frustráciou z prichádzajúcej budúcnosti.

Rôzne situácie zachytené v sérii Y sú vložené do urbanizovaného priestoru. Prítomnosť človeka je niečo ako ikonografický status reprezentujúci personu na križovatke reálnej a imaginárnej budúcnosti.

V každej fotografii tejto série je obsiahnutý odkaz viery v lepšie spojenie s prírodou a miestom našej existenie. Obraz človeka zdanlivo bez emócii, v pózach bez pohybu alebo náznaku akejkoľvek aktivity, pôsobí nekonečne, melancholicky a rušivo zároveň. Tieto fotografie nás divákov konfrontujú s hercami v nich. Spytujú naše vnútorné myšlienky a pocity, a vy máte chuť sa z toho všetkého vykričať!

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk