• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Výstavy Stredoeurópsky dom fotografie P.M. Smejkal/ SK / Takí sme boli 11.3.- 19.4.2015
P.M. Smejkal/ SK / Takí sme boli 11.3.- 19.4.2015

Takí sme boli” je dlhodobý fotografický projekt zameraný na zber, archiváciu a ďalšie umelecké a dokumentaristické využitie laickej fotografickej a filmovej tvorby druhej polovice 20. storočia v Košiciach a celom východoslovenskom regióne s presahmi do susedných krajín. Projekt je symbiózou odborného pohľadu na historickú amatérsku aj profesionálnu tvorbu nevýtvarného charakteru a laického vzťahu a názorov na fotografiu a socializmus. Okrem historického nás zaujíma aj fotografický, sociologický, kultúrny, výtvarný a ľudský rozmer tohto obrazového dedičstva.

 

Naša pamäť potrebuje obraz, a tým obrazom je od svojho vynálezu najčastejšie fotografia. Táto kniha vzdáva hold tomuto médiu, ktoré zľudovelo, bolo spoločnosťou celkom absorbované a stalo sa jej orga-nickou súčasťou, zvlášť v súčasnosti po masívnom nástupe digitálnej technológie a internetu. Čím sa ale dnešná doba výrazne líši od tej predchádzajúcej, ktorú teraz voláme analógovou, je virtualita obrazov. V druhej polovici dvadsiateho storočia, dobe ktorá je v ohnisku tejto obrazovej publikácie, bola fotografia reálnym predmetom a žila si svoj vlastný život.

Aj o tom je táto kniha. Naším zámerom ale bolo zamyslieť sa tiež nad režimom, ktorý vtedy vládol v bývalom Československu, nad pamäťou a jej obmedzenou schopnosťou vidieť veci ako boli a nad naším vnímaním času. Ak jestvuje len okamih súčasnosti, potom minulosť a budúcnosť sú jeho integrálnou súčasťou. Svoju minulosť stále žijeme...

Pavel Maria Smejkal (1957) je fotograf, vizuálny umelec, kurátor a lektor, ktorý sa fotografii intenzívne venuje zhruba 17 rokov. Absolvent košickej Veterinárskej Univerzity a Inštitútu tvorivej fotografie na Sliezskej univerzite v Opave založil pred piatimi rokmi občianské združenie PhotoART Centrum, ktoré vedie a je autorom viacerých medzinárodných projektov, ktoré podporujú fotografiu v regióne aj v európskom kontexte a jeho voľná tvorba je vystavovaná po celom svete.

Kontakt: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk