• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Výstavy Stredoeurópsky dom fotografie RE/MIGRÁCIA OBRAZU / SK/ 16.12.-24.1.2016
RE/MIGRÁCIA OBRAZU / SK/ 16.12.-24.1.2016

altVýstavný projekt RE/MIGRÁCIA OBRAZU prezentuje súčasné podoby dokumentárnej fotografie autorov zo Slovenska, študentov, absolventov a pedagógov Vysokej školy výtvarných umení v  Bratislave. Vystavené diela sú spoločným výberom kurátorov a samotných autorov, ktoré prináša popri oficiálnych zadaniach aj neoficiálne subjektívne výpovede. Predovšetkým ide o porovnávanie príbuzných a odlišných  tém domova, ktoré zachytili jednotliví autori na Slovensku, v kontextoch postojov k témam zaznamenaným na zahraničných pobytoch. Projekt reflektuje vzrastajúci trend výmenných pobytov študentov a pedagógov Katedry fotografie a nových médií VŠVU na zahraničných univerzitách.

 

Výstavný projekt RE/MIGRÁCIA OBRAZU nemá pripomínať premiestňovanie obrazu bezprostredne len medzi našim geografickým priestorom a širším zahraničným priestorom, ale má zároveň definovať meniace sa vnútorné postoje a reakcie  autorov rôzneho vekového rozloženia na možnú „blízku“ a „vzdialenú“ realitu. Rovnako predpokladá a predkladá otázku spoločenského významu dokumentárnej fotografie v rámci globálnej migrácie obrazu a samotných autorov, ale tak isto aspekty skúmania histórie kultúrnych vrstiev a súvislostí.

 

Pri putovaní labyrintom skúmania o zmysle, kontextoch (sociologickom, dejinnom, psychoanalytickom, geografickom), o kultúrnej determinácii (re)migrácie obrazov a obrazov dokumentárnej fotografie, je prvým predpokladom uvedomiť si podstatu foriem komunikácie vizuálneho umenia. Pre tvorcov, ktorých umenie vedie k seba-uskutočňovaniu, ako aj pre divákov, ktorí sa na vizuálne obrazy pozerajú nielen na výstavách, ale predovšetkým vo verejnom i viVrtuálnom priestore. Na obidvoch stranách komunikácie vidieť znamená vedieť a naopak vedieť znamená vedieť (naučiť sa) vidieť.

Výstava RE/MIGRÁCIA OBRAZU je realizovaná Vysokou školou výtvarných umení a Stredoeurópskym domom fotografie v Bratislave. Projekt výstavy a katalógu je realizovaný vďaka finančnej podpore MK SR. Vernisáž výstavy je v stredu 16. decembra 2015 v galérii SEDF na Prepoštskej č.4 o 18,00 h., a potrvá do 24.januára 2016. Kurátorkou výstavy je Ingrid Barteková, autor projektu Jozef Sedlák.

Vystavujúci autori: Petra Cepková, Jana Hojstričová, Michal Huba, Jakub Jančo, Robo Kočan, Deana Kolenčíková, Boris Németh, Jozef Sedlák, Ľubo Stacho, Monika Stacho, Juraj Starovecký, Martina Šimkovičová, Matúš Zajac.

Ingrid Barteková, Jozef Sedlák

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk