• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Výstavy Stredoeurópsky dom fotografie JÖRG RUBBERT JÜRGEN BÜRGIN / Germany/ 6.9. - 1.10.2017
JÖRG RUBBERT JÜRGEN BÜRGIN / Germany/ 6.9. - 1.10.2017

JÖRG RUBBERT
JÜRGEN BÜRGIN  /  Germany/

„Nočná zmena“

Pouličná fotografia po zotmení

Veľké metropoly po zotmení sú jednou z najobľúbenejších tém nemeckých fotografov Jürgena Bürgina a Jobera Rubberta.

 

alt

alt

 


Zatiaľ čo Joerg Rubbert sa sústredil na európske mestá (Paríž, Berlín či Bratislava), Jürgen Bürgin sa zaujíma predovšetkým o fotografie z obrovských ázijských miest (Šanghaj, Tokio, Hong Kong, Saigon alebo Hanoj).

Obaja majú radi nočné impresie z New Yorku, „mesta, ktoré nikdy nespí". Obaja sa však pozerajú na túto tému z iného uhla:


Na čierno-bielej fotografii Joerga Rubberta je špeciálna atmosféra noci ústredným motívom. Pôvab nočného života – okrem vykričaných štvrtí – ho sprevádza dodnes. A dokonca aj dnes Joerg Rubbert fotí analógovo. Musí sa teda vždy spoliehať na existujúce svetelné podmienky. Navyše štandardné šošovky, aby zarámovaný detail vyzeral čo najautentickejšie.

Vzhľadom na špecifické podmienky nočného fotografovania sa väčšina snímok nezdá byť celkom bezchybná, vyzerajú mierne „neúspešne a nevyhovujúco". Lenže Rubbertove fotografie sú nedokonalé v dobrom zmysle slova, rozmazané a s hrubým zrnom pôsobia autenticky a vytvárajú silnú atmosféru.

Farebné fotografie Jürgena Bürgina rozprávajú o mnohých nočných potulkách po veľkých mestách. Autor stretáva bohémov, ľudí hnaných vášňou, emóciami a láskou. Zaznamenáva stretnutia, intímne momenty a náhodné pozorovania. Zaujímajú ho špeciálne scény v rámci každodenného života, hľadá skryté, tajné a divné veci v nočných, daždivých uliciach Tokia, v popredí jasnej siluety Šanghaju, na celonočných spontánnych tancovačkách v Hanoji alebo na burlesknej šou v New Yorku. Tieto scény zo života obyvateľov metropol pôsobia ako políčka imaginárneho filmu.

Bürginovefarebné fotografie uchovávajú tajomstvo, o to sú príťažlivejšie, uhranú diváka a prinútia ho ponoriť sa do nocí veľkomiest.

Obaja fotografi rozprávajú o svojich skúsenostiach v najinšpiratívnejších metropolách sveta. Vďaka tomu môže divák zdieľať fascinujúcu, jedinečnú, anonymnú atmosféru veľkých miest po západe slnka.

Berlín, apríl 2017

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk