• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Výstavy Stredoeurópsky dom fotografie Joanna Vasdeki a Jeff Vanderpool / GR-USA/ Pohľady z Atén 4.- 29.10.2017
Joanna Vasdeki a Jeff Vanderpool / GR-USA/ Pohľady z Atén 4.- 29.10.2017

 


Atény sú mestom pohybu a ich neustála premena sa každý deň odhaľuje nášmu pohľadu. Dalo by sa povedať, že sú mestom mnohých identít, zároveň sú však zvláštnym spôsobom aj mestom s jednou jedinou identitou, ktorá ich odlišuje od všetkých ostatných miest. Atény sú zároveň mestom utrpenia aj mestom znovuzrodenia. Škaredým mestom aj mestom plným krásy.

altalt

Komplikovaným, a predsa pohostinným mestom. Slnečným mestom náhlych búrok. Sú mestom ženúcim sa za peniazmi, no tiež milujúcim umenie. Mestom špinavým aj malebným. Hlučným mestom, v ktorom sa však kde-tu ozývajú zvuky hudby. Mestom smutným, ale aj zaľúbeným. Hnevajúcim sa, no kultivovaným. Mestom, ktoré sa transformuje a bojuje – v každom čase – o prežitie a o vzkriesenie.

Svetlo a ten tajuplný spôsob, ktorým transformuje mesto, sa nachádza v srdci „Svetla Atén“, projektu Joanny Vasdeki, fotografky a spisovateľky narodenej a tvoriacej v Aténach. Vasdeki skúma predovšetkým efekty podivuhodnej tieňohry tlmeného svetla, ktoré v priebehu času tvorí paralelné svety vo fragmentoch mesta.

Vasdeki píše:
Svetlo v lístí trpkého pomarančovníka,
svetlo v rohoch sivých panelákov,
svetlo vo výkladoch obchodov,
svetlo prenikajúce roletami starého sídliska,
svetlo zohrievajúce túlavú čierno-bielu mačku,
svetlo na našich tvárach,
svetlo a tiene v starovekom Kerameikos.
Svetlo a tieň v neustálom pohybe, paralelné svety.
Tlmené svetlo,
bez teba by Atény boli iba ďalším mestom.

V charakteristickej fotografickej sérii „More mesta“ fotografa Jeffa Vanderpoola, narodeného a tvoriaceho v Aténach, nachádzame pohľady na mesto z výšky. Oko fotografa v nej hľadá útočisko v kopcoch a teréne okolitej krajiny. Z týchto uhlov pohľadu sa mesto zdá byť tiché a nehybné, no neustále prítomné v krajine, ktorá ho formuje a tvaruje. Prostredníctvom týchto snímok si môžeme dôsledne uvedomiť a prezrieť to, čomu Gréci hovoria „lekanopedio“: povodie.

Vanderpoola priťahuje krajina obklopujúca mesto,  snaží sa lepšie porozumieť miestu svojho narodenia, mestu, s ktorého ulicami si boli od začiatku dôverne známi. Preto jeho snímky odhaľujú krásu a históriu okolitého prostredia, a zároveň neodmysliteľný konflikt medzi prirodzeným a človekom utvoreným prostredím. Tak ako šíre more naráža na pobrežie a spôsobuje jeho eróziu, tak aj mesto Atény naráža na svoje fyzické bariéry.

Prostredníctvom týchto dvoch projektov spracúvajúcich ich rodné Atény ukazujú Joanna Vasdeki a Jeff Vanderpool mesto neznáme masám turistov, ktoré každoročne zaplavujú jeho staroveké pamiatky, netypické mesto nenápadne odhaľujúce svoje tajomstvá.

Tieto vás pozývajú, aby ste tie tajomstvá spolu s nimi skúsili objavovať...

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk