• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Výstavy Stredoeurópsky dom fotografie Bohemians from Montparnasse 21.2. - 1.4.2018
Bohemians from Montparnasse 21.2. - 1.4.2018

Bohémovia z Montparnasse. Fotografické portréty Jeana Cocteaua a Vena Pilona

V sérii fotografií z roku 1916 zaznamenal Jean Cocteau, známy francúzsky spisovateľ, filmár a umelec, jedno popoludnie strávené s výraznými bohémskymi postavami parížskej štvrte Montparnasse vrátane Pabla Picassa, Amedea Modiglianiho či Maxa Jacoba. Vraj v ten deň Cocteau požiadal Picassa, aby navrhol kostýmy a scénu pre jeho balet Parade, na ktorom pracoval spolu s Erikom Satiem a ktorý neskôr veľmi úspešne predviedol Ruský balet. Fotografie spravené počas jedného dňa v Paríži, ktorý ležal len 100 kilometrov za frontom prvej svetovej vojny, sa stali dôležitým dokumentom doby, keď bol ešte Paríž nepochybne centrom umeleckého sveta a miestom, kde žilo a pracovalo veľa progresívnych ľudí. Najlepšia je na fotografiách ich amatérska a spontánna atmosféra. Vidíte pred sebou popoludnie strávené s priateľmi, dôležitými predstaviteľmi francúzskej avantgardy. Fotografie Jeana Cocteaua predstavujú pravdepodobne prvú sériu fotografií, ktorá sa snaží rozprávať príbeh nad rámec dokumentácie, aby sa na ne dalo pozerať skoro ako na kľúčové políčka filmu.

alt

Výstava, ktorá sa bude konať v galérii Photon, je celkom exkluzívna, keďže to bude len štvrtý raz, čo môže publikum vidieť túto epochálnu sériu, tretíkrát v Európe. Ďalšou zaujímavosťou tejto výstavy je, že súvisí so stým výročím znázornenej udalosti. Sériu fotografií objavil Billy Klüver, zakladateľ spoločnosti E.A.T. Archive v New Jersey, ktorá nám zapožičala vystavené materiály.

Cocteauove fotografie budú konfrontované s fotografiami jeho súčasníka, slovinského fotografa Veno Pilona, ktorý sa po službe v rakúsko-uhorskej armáde počas prvej svetovej vojny koncom dvadsiatych rokov usadil v Paríži. Veno Pilon bol jedným z najambicióznejších nováčikov v Paríži a rýchlo sa stal neoddeliteľnou súčasťou umeleckej scény. Pilon, pôvodne maliar, pokračoval v maľbe niekoľko rokov, no potom plynule prešiel k fotografii. V tridsiatych rokoch vytvoril sériu portrétov rôznych umelcov, napríklad de Chirica, Rodčenka, Zadkina, Campigliho, Lhotea a de Pisisa. Bol známy najmä fotografovaním umelcov a ich prác v Montparnasse, zvyčajne v ich ateliéroch. Pilonove maľby, grafiky, kresby a fotografie boli neskôr vystavované v mnohých prestížnych galériách, nedávno mal veľkú retrospektívu v Modernej galérii v Ľubľane. Výstava fotografií Bohémovia z Montparnasse prináša výber fotografických diel z galérie Vena Pilona z Ajdovščiny, ktorá je zároveň partnerom projektu.

Jean Cocteau (1889 – 1963) bol jednou z najvplyvnejších postáv parížskej avantgardy medzi dvoma svetovými vojnami. Cocteauova činnosť bola pozoruhodne rôznorodá. Bol spisovateľom, výtvarníkom a filmovým režisérom, no niekedy zobral do ruky aj fotoaparát.

Veno Pilon (1896 – 1970) je jedným z najslávnejších slovinských umelcov (maliar, grafik, fotograf). Narodil sa v Ajdovščine, vtedy to bola časť rakúsko-uhorskej provincie Gorizia. V roku 1919 sa zapísal do umeleckej akadémie v Prahe, neskôr aj do akadémie vo Florencii. V roku 1926 prvýkrát navštívil Paríž a od roku 1928 trvalo žil a pracoval v Montparnasse.

 
Sponzori / O organizácií / Kontakt / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk