• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Exhibitions Central European House of Photography Norbert Tappert/ CZ/SK /Norbis Pictus 2. - 27.9.2015
Norbert Tappert/ CZ/SK /Norbis Pictus 2. - 27.9.2015
There are no translations available.

Fotograf Peter Župník otvára výstavu Tappertových fotografií NORBIS PICTUS

BRATISLAVA, 27.8.2015 - NORBIS PICTUS, alebo Norbiho svet v obrazoch je výstava excentrického umelca Norberta Tapperta, pôvodom z Košíc, žijúceho v Prahe. Otvára sa 2. septembra 2015 o 18:00 v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave.

 

Tappert tu vystavuje súbor vyše 35 veľkoformátových farebných fotografií zo svojho nevšedného sveta.

Kurátor výstavy, známy fotograf Peter Župník, hovorí o výstave: „NORBIS PICTUS nás vťahuje do výtvarnej feérie; putujeme intímnym príbehom sexuality, príťažlivosti a živočíšnosti.“ A pokračuje: „Neviditeľná hranica, kedy môžeme skĺznuť do vulgárnej perverzity, sa neustále posúva a mení. Tappert sa po nej pohybuje so znalosťou prevádzača a nezachádza ďalej ako je treba.“

Sám autor priznáva, že fotografie sú hľadaním hraníc medzi estetikou a pornografiou. Chýbajúce svetlo, ktoré podtrhuje intimitu častí ľudských tiel, všadeprítomné oči ako symbol voyerizmu, obskúrne autoportréty, to sú série fotiek na výstave, nazvané Prvé Geňo, V Noříkově vidění a Výčitky z vedomia.

Identita autora – Norberta Tapperta – nie je žiadnou náhodou. Fotograf zmenil meno podľa slávneho detektíva. Rozhodol sa tak počas svojho života, ktorý poníma ako jeden kontinuálny umelecký projekt.

Vysvetľuje ho takto: „Vyrobil som si vlastný fotoaparát Tappertuum Mobile. Jediná dodaná energia je počiatočný impulz, ktorý fotoaparát uvedie do činnosti.“

Počas štúdia fotky na ŠUP-ke v Košiciach založil so svojimi rovesníkmi, režisérom Gejzom Dezorzom a spisovateľom Agda Bavi Painom tzv. Ignorantskú generáciu. „Nesúhlasíme! Nedbáme! Nevieme!“ stálo v ich Manifeste.

Po odchode do Prahy sa na jednu dekádu stratil vo svete komerčnej vizuálnej produkcie, aj sám v sebe. „Bol som a budem Ignorant – nič neviem a nechcem vedieť. Žijem výhradne vo Svojom svete. Dvakrát som si odfotil smrť – ale rýchlo som zistil, že v ruke nedržím fotoaparát, ale revolver. Prežil som. Potrebujem tvoriť,“ píše tentokrát vo svojom osobnom manifeste.

 
Sponzori / About us / Contact / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk