• Slovenčina (Slovenská republika)
  • English (United Kingdom)


Home Exhibitions Central European House of Photography Daniel a Zuzana Laurinc / SK / Ponorení v čase 27.1-28.2.2016
Daniel a Zuzana Laurinc / SK / Ponorení v čase 27.1-28.2.2016
There are no translations available.

altBratislava 25.1.2016. Projekt “Ponorení v čase” autorov Zuzany Halánovej a Daniela Laurinca vznikal počas rokov 2014 a 2015 na Sri Lanke. Autori prišli do krajiny presne 10 rokov po tsunami, ktoré sa 26. decembra 2004 prehnalo juhovýchodnou Áziou.

 

Vianočné tsunami” ako ho zvyknú v Ázii nazývať, bolo najničivejšou prírodnou katastrofou v moderných dejinách. Sri Lanka sa stala druhou najpostihnutejšou krajinou. Potvrdených tu bolo 30 196 obetí, z nich sa niekoľko tisíc nikdy nepodarilo nájsť. Jeden a pol pól milión ľudí stratilo domovy.

Keďže miestne dominantné náboženstvo - budhizmus sa zameriava na prežívanie prítomného okamihu, obyvatelia tohto ostrova sa snažili čo najskôr zabudnúť na tragické udalosti. Autorov po príchode do krajiny zaujímalo ako tragédiu vnímajú ľudia s odstupom rokov a ako spomienky na traumatizujúce udalosti ovplyvňujú ich životy dnes.

“Ľudia si myslia, že pamäť je objektívny záznam udalostí, ktoré sa stali. Pamäť je však veľmi subjektívny konštrukt a spomienky si vytvárame na základe toho, čomu sme v danom momente venovali pozornosť. Kým emócie, ktoré prežívame vplývajú na vytváranie spomienok najsilnejšie, čas je veličina, ktorá zásadne rozostruje to, čo si pamätáme,” hovorí jeden z autorov Daniel Laurinc. “Hoci sa na prvý pohľad zdalo, že všetko je už zabudnuté, ľudia si hlboko v sebe stale nesú bolestivé spomienky na minulosť,” dopĺňa ho Zuzana Halánová.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 27.1.2016 o 18:30 v Stredoeurópskom dome fotografie na Prepoštskej ulici 4.

Výstava je prístupná každý deň okrem pondelka od 13:00 do 18:00 a potrvá do 28. februára 2016.

 
Sponzori / About us / Contact / SiteMap / Unsubscribe
Sedf.sk